Astma komt vaker voor bij vrouwen met obesitas

Vrouwen met obesitas hebben vaker astma dan vrouwen met een gezond gewicht.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie.

In de Verenigde Staten is het percentage vrouwen dat obesitas en astma heeft bijna het dubbele van het aantal vrouwen met een normaal gewicht en de longziekte. Volgens het gepubliceerde rapport is deze conclusie bij mannen niet te trekken.

Tussen 2011 en 2014 had 14,6 procent van de vrouwen met obesitas de longziekte, tegenover 7,9 procent van de vrouwen met een normaal gewicht en 9,1 procent met overgewicht.

“Deze feiten over overgewicht en astma werden geconstateerd in alle verschillende demografische groepen, behalve bij mannen. Voor hen hebben we geen significant verschil gevonden”, schrijven de onderzoekers. Het is onbekend waarom bij mannen geen verschil wordt gevonden. Ook is niet onderzocht of sprake is van een causaal verband of een correlatie.

Risicofactoren
Volgens Erwin Gelfand van het National Jewish Health-ziekenhuis in Denver, die zelf niet betrokken was bij het onderzoek, kunnen verschillende risicofactoren een rol spelen. “Verschillende studies tonen aan dat hormoonveranderingen, gelinkt aan oestrogeen, leptine of andere hormonen, een rol spelen bij astma.”

Het aantal mensen met astma stijgt wereldwijd. Tussen 2001 en 2014 steeg de prevalentie van astma onder Amerikaanse volwassenen van 7,1 procent naar 9,2 procent.

Bron: NU.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 62 reviews.