Energiedrankjes mogelijk gevaar voor volksgezondheid

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de toenemende consumptie van energiedrankjes mogelijk slecht is voor de volksgezondheid, vooral bij jongeren.

De WHO Regional Office for Europe schrijft dit in het online tijdschrift Frontiers in Public Health naar aanleiding van een groot literatuuronderzoek.

Energiedrankjes zijn alcoholvrije dranken met veel cafeïne, vitaminen en andere oppeppende ingrediënten, zoals taurine, ginseng en guarana. Ze worden aangeprezen als stimulerend voor lijf en geest: leerprestaties zouden bijvoorbeeld tijdelijk verbeteren.

De onderzoekers keken naar bestaande studies omtrent deze dranken en concluderen daaruit dat ongunstige effecten op de gezondheid in meerdere studies zijn aangetoond.

Cafeïnevergiftiging
Het grootste probleem zit in de grote hoeveelheden cafeïne in de dranken. Het grote verschil tussen koffie en een energiedrankje zit vooral in de snelheid waarmee de drank te verorberen is: koffie is heet en kan niet in één keer snel gedronken worden. Een energiedrank is koud waardoor er in korte tijd makkelijk grote hoeveelheden van genuttigd kunnen worden. Zo bestaat de kans op cafeïnevergiftiging.

Onderzoek van de European Food Safety Authority schat dat 43 procent van de cafeïne-inname bij kinderen via energiedrankjes gaat. Bij pubers is dat dertien procent en bij volwassenen acht.

Alcohol
In de leeftijd van 18 tot 29 jaar mixt zo’n 70 procent van de mensen energiedrankjes met alcohol. Verscheidene studies hebben aangetoond dat deze mix vaker tot problemen leidt, waarschijnlijk omdat de energiedrankjes tijdelijk de effecten van alcohol lijken te onderdrukken, waardoor het moment waarop mensen doorhebben dat ze dronken zijn, pas later doordringt.

Studies uit zowel de Verenigde Staten als Australië laten zien dat het aantal meldingen na overmatig gebruik van energiedrankjes, toeneemt. De auteurs van de Europese meta-studie raden aan ook een dergelijk onderzoek in Europa te starten.

Energiedrankjes zijn in alle Europese landen te verkrijgen, maar er zijn wel verschillen. In Hongarije zit er een speciale gezondheidstax op en in Zweden mogen sommige drankjes alleen door een apotheek verkocht worden en is verkoop aan kinderen verboden.

Toekomst
De onderzoeksgroep doet verschillende aanbevelingen, waaronder een leeftijdsindicatie omdat er voldoende is aangetoond dat de drankjes een negatief effect hebben op kinderen.

Verdere aanbevelingen zijn onder meer: een bovengrens aan de hoeveelheid cafeïne, duidelijke etiketten met leeftijdsindicatie, geen op kinderen en jonge mensen gerichte reclames meer en het trainen van artsen in het herkennen van symptomen die kunnen ontstaan als gevolg van overmatig gebruik van energiedrankjes.

Bron: Nu.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.