Selecteer een pagina

Veel te dikke kinderen hebben misschien baat bij ontstekingsremmende medicijnen. Het zou de kans op type 2 diabetes en vaatziekten verminderen.

Dat concludeert arts-onderzoeker Henk Schipper van het UMC Utrecht in zijn proefschrift.

Bij kinderen met ernstig overgewicht blijken verschillende ontstekingsstoffen uit vetweefsel in het bloed te zitten.
Promovendus Henk Schipper ontdekte dat toen hij het bloed van zestig veel te dikke kinderen vergeleek met dertig gezonde kinderen.

Diabetes
Kinderen met meer ontstekingsstoffen in het bloed leken bovendien een hogere bloeddruk en een lagere gevoeligheid voor insuline te hebben. Dat kan het begin van vaatziekten en type 2 diabetes zijn.

“Onze resultaten suggereren dat het onderdrukken van ontsteking het ontstaan van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten bij kinderen met ernstig overgewicht zou kunnen tegengaan”, zegt Schipper.

“De kinderen zullen waarschijnlijk niet afvallen door deze medicijnen, maar het verkleint wel de kans dat ze op latere leeftijd type 2 diabetes en hart- en vaatziekten krijgen. We moeten nog uitzoeken hoe goed deze behandeling werkt en of het kosteneffectief is. Maar obesitas beschouwen als ontstekingsziekte biedt nieuwe behandelmogelijkheden”, aldus Schipper.

Bron: Gezondheidsnet