Het aantal kinderen in Nederland in de leeftijd tussen twee en achttien jaar met een levensbedreigende vorm van overgewicht (morbide obesitas) is in dertig jaar tijd flink gestegen.
Dit blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met VUmc en het LUMC. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.
Had in 1980 nog 0,08 procent van de kinderen morbide obesitas, in 2009 was dat 0,56 procent. Concreet komt dat neer op 18.500 kinderen met morbide obesitas.
Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing vindt het aantal verontrustend. “De gevolgen kunnen ernstig zijn, kinderen met zulk overgewicht moeten zo snel mogelijk worden doorverwezen naar een specialist en geholpen worden.”
Volgens hem was er bijvoorbeeld in 1980 geen kind boven de honderd kilo. In 2009 waren dat er al 68. De conclusies zijn gebaseerd op een analyse van de cijfers uit de zogeheten Landelijke Groeistudies die in opdracht van het ministerie van VWS elke tien tot vijftien jaar worden uitgevoerd. De eerste was in 1955, de laatste in 2009.
Risicofactoren obesitas
Morbide obesitas komt twee tot vier keer vaker voor bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst en bij kinderen waarvan de ouders relatief laag zijn opgeleid.
Van de kinderen met morbide obesitas heeft 56 procent een verhoogde bloeddruk en 67 procent heeft een of meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Al in 1997 werd duidelijk dat de Nederlandse jeugd steeds zwaarder wordt. Deze trend heeft zich voortgezet. De Vijfde Landelijke Groeistudie laat zien dat er sindsdien een sterke toename is in kinderen met morbide obesitas.
Bron: Nu.nl