Onder druk zetten van tieners om af te vallen helpt niet

Tieners onder druk zetten als ouder om af te vallen en meer te bewegen, blijkt niet te helpen bij de gewichtsafname van tieners. Ouders zouden eerst hun eigen eet- en beweeggedrag moeten aanpassen.

Het onder druk zetten van jongeren zou zelfs kunnen leiden tot een vertekend beeld dat ze krijgen van hun lichaam. Dit blijkt uit onderzoek onder honderd tieners die dertien maanden lang zijn gevolgd door de Curtin University.

Volgens de onderzoekers moeten de ouders eerst hun eigen gewoontes verbeteren voordat ze dit van hun kinderen verwachten.

Tieners van wie de ouders goede gewoontes gingen overnemen gedurende de onderzoeksperiode hadden uiteindelijk een lager of normaal BMI. Andersom was er een toename of geen verschil in gewicht bij tieners wiens ouders er ‘slecht’ eet- of beweeggedrag op nahielden.

“Hoewel we al wisten dat het gedrag van ouders tieners beïnvloedt, is dit de eerste studie die aantoont hoe het eigen eet- en beweeggedrag van ouders het BMI beïnvloedt”, aldus onderzoeker Barbara Mullan.

Verrassende uitkomst

Mullan had de uitkomsten van het onderzoek niet verwacht. “We zijn verrast dat de verbale druk van ouders geen effect vertoont op het eet- en beweeggedrag van tieners. De verklaring kan zijn dat jongeren op die leeftijd juist hun autonomie proberen te tonen.”

De wetenschappers zeggen dat als tieners ouders hebben die zelf goede gewoontes erop nahouden, dit kan leiden tot een hogere zelf-effectiviteit bij kinderen. Dit houdt in dat tieners meer geloven in de controle die ze hebben over hun eigen situatie en de mogelijkheid om deze te kunnen veranderen.

Als voorbeelden van goed gedrag noemt Mullan om na het avondeten geen toetje te eten, maar juist een wandeling te maken. Ook het niet in huis halen van snacks kan helpen.

Bron: nu.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 62 reviews.