Overgewicht & Diabetes type 2

AMSTERDAM – Een nieuw medicijn tegen diabetes type 2, gemaakt uit darmhormonen, heeft meer voordelen ten opzichte van de huidige behandeling met insuline dan gedacht.

Dat blijkt uit een studie van het VU medisch centrum in Amsterdam.

De onderzoekers van het VUmc ontdekten dat het middel ook leidt tot betere resultaten. Het is beter in staat de bloedsuikerspiegel te regelen en de meeste patiënten die het medicijn toegediend krijgen, vallen af. Van insuline komen zij juist aan.

Standaardbehandeling
Aan het onderzoek deden 456 diabetespatiënten mee, van wie ruim de helft wekelijks het nieuwe medicijn kreeg en de rest dagelijks de standaardbehandeling met insuline. Volgens de onderzoekers was na 26 weken een duidelijk verschil te zien tussen de twee groepen.

Het nieuwe darmhormoonpreparaat ligt nu ter beoordeling bij de European Medicines Agency (EMA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Pas als die het hebben goedgekeurd, kan het op de markt worden gebracht in respectievelijk de lidstaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Ouderdom en overgewicht
In Nederland lijden meer dan driekwart miljoen mensen aan diabetes. Het merendeel heeft type 2, gerelateerd aan ouderdom en overgewicht.

Als de huidige trend zich voortzet, zullen in 2025 ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders diabetes hebben. Daarmee is het de snelst groeiende chronische aandoening, aldus het VUmc.

Een toename in lichaamsgewicht leidt er al binnen enkele maanden toe dat het hormoon insuline minder goed zijn werk kan doen. Dat geldt vooral als er sprake is van vetophoping in de buikholte. Het risico op diabetes type 2 neemt toe met de Body Mass Index (BMI) en de duur van het overgewicht en vermindert met gewichtsverlies.

De World Health Organisation (WHO) heeft vrouwen tussen de 30-55 jaar gedurende 14 jaar gevolgd. Het extra risico op het krijgen van diabetes 2 was 40 keer groter bij de vrouwen met ernstig overgewicht vergeleken met vrouwen die een gezond gewicht behielden.

Val dus niet alleen af voor het verbeteren van uw uiterlijk, maar zeker ook voor uw gezondheid!

Bron: nu.nl & voedingscentrum.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 62 reviews.