Te veel zout vergroot kans op hartziekte bij diabetes

Mensen met diabetes type 2 die veel zout eten hebben een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten dan mensen die minder zout eten. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Niigate Prefecture in Japan.

“Het onderzoek geeft duidelijk bewijs dat een zoutarm dieet de kans op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2 verkleint”, aldus onderzoeker Chika Horikawa.

“Hoewel veel voedingsrichtlijnen voor mensen met diabetes stellen dat een beperking van zoutinname belangrijk is, is dit een van de eerste langdurige studies die dit advies ook onderschrijft.”

Bij het onderzoek waren 1.588 mensen tussen de 40 en 70 jaar oud betrokken. De diabetespatiënten werden gedurende acht jaar gevolgd. Op basis van de zoutinname werden ze in vier groepen verdeeld.

Uit de studie bleek dat mensen met een gemiddelde zoutinname van 5,9 gram een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten hadden, dan mensen met een zoutinname van gemiddeld 2,8 gram.

Bloedsuiker
Het effect van een zoutrijk dieet werd verergerd door een slechte bloedsuiker controle. Horikawa: “Om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden, moeten patiënten op hun dieet letten en hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden.”

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.