Vrouwen die meer dan veertig uur in de week werken, lopen een hoger risico op diverse ziekten zoals kanker, reuma, depressie en hartziekten dan mannen die hetzelfde aantal uren werken.
Volgens onderzoekers van The Ohio State University neemt het risico toe naarmate vrouwen meer uren per week werken.
Als vrouwen gemiddeld zestig uur werken gedurende meer dan drie decennia, verdrievoudigt het risico op acht ziekten waaronder diabetes, kanker en artritis ten opzichte van vrouwen die minder dan veertig uur maken.
Onderzoekers analyseerden interviews met meer dan 7.500 Amerikaanse mannen en vrouwen en bestudeerden de relatie tussen ernstige ziekten en het aantal gewerkte uren.
Mannen die even veel werken hebben minder kans op het krijgen van dergelijke ziekten. Dit zou volgens de onderzoekers komen doordat vrouwen vaak het grootste deel van familiaire verantwoordelijkheden op zich nemen. Daardoor kunnen zij meer druk en stress ervaren dan mannen.
Werkdruk
Volgens hoofdonderzoeker Allard Dembe onderschatten jonge vrouwen het effect dat veel werkdruk kan hebben op latere leeftijd. “Vrouwen in de twintig, dertig en veertig halen zich problemen op de hals die zij later in het leven ondervinden.”
De onderzoekers hopen dat de overheid en werkgevers zich bewust worden van de risico’s van een hoge werkdruk. “Het vroege begin van chronische ziekten kan niet alleen leiden tot het afnemen van de levensverwachting en kwaliteit van leven, maar kan ook hoge ziektekosten meebrengen op de lange termijn”, aldus Dembe.
Uitzonderingen
De onderzoekers zeggen niet te hebben gekeken naar het verschil tussen mensen die de hele dertig jaar veel uren maakten en mensen die hun carrière zijn begonnen met veel uren en daarna minder zijn gaan werken.
Ook is er niet gekeken naar de invloed van verplichte overuren ten opzichte van vrijwillige overuren. Dat zou volgens Dembe een wezenlijk verschil kunnen maken. “Als hard werken je eigen keus is, kan het zijn dat dit helpt gezond te blijven.”
Bron: NU.nl