Vrouwen zijn gevoeliger voor insuline

Bij mensen met overgewicht ontwikkelen de skeletspieren insulineresistentie wat kan leiden tot diabetes type 2. Dat proces is bij mannen en vrouwen verschillend. Dat hebben onderzoekers van de McMaster University ontdekt.

Het is al langer bekend dat obese mannen vaker diabetes type 2 ontwikkelen dan vrouwen met obesitas. Deze nieuwe studie laat zien dat dit verschil mogelijk veroorzaakt wordt door de activiteit van een eiwit (PTEN) in de spier.

Wanneer het eiwit PTEN actief is, zorgt het ervoor dat insuline niet voldoende signalen uitstuurt in de spier, waardoor de spier minder suiker opneemt. Deze zogenaamde insulineresistentie in de spier vergroot de kans op diabetes type 2.

Vrouwenspieren zijn efficiënter
“In ons onderzoek lijken de spieren van vrouwen efficiënter in het neutraliseren van dit eiwit, waardoor de insuline beter werkt en de suiker wordt opgenomen in de spieren”, vertelt onderzoeker Constantine Samaan.

“Dit eiwit is een verklaring voor waarom vrouwen relatief minder vatbaar lijken voor diabetes type 2, onafhankelijk van de hoeveelheid lichaamsvet bij een bepaald gewicht.”

Volgens de onderzoekers is deze studie van belang bij het ontwikkelen van nieuwe manier om diabetes te voorkomen en te behandelen. Ze proberen nu te achterhalen hoe PTEN in verschillende cellen wordt gereguleerd.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 63 reviews.