Afwijking in genen mogelijke oorzaak hardnekkige obesitas

Het is voor sommige extreem zware mensen lastig om af te valen vanwege een afwijking in een van de genen die bepaalde verbindingen leggen in de hersenen.

Dat hebben onderzoekers uit Maastricht geconcludeerd na een onderzoek waarbij ze de genen van dertig mensen met extreme obesitas met elkaar hebben vergeleken.

“Het komt erop neer dat het gaat om mensen die het moeilijk hebben met het schakelen van de ene gewoonte naar de andere”, legt hoogleraar functionele genetica van de Universiteit Maastricht Edwin Mariman uit.

“Sommige mensen hebben veel meer moeite met het veranderen van oude, vastgeroeste gewoontes zoals veel te veel eten. In ons onderzoek zijn we gestuit op afwijkingen in genen die hier iets mee te maken lijken te hebben.”

Hij sluit niet uit dat mensen die deze specifieke afwijkingen op hun genen hebben, ook meer moeite hebben met het stoppen met andere gewoontes, zoals roken of drinken.

Mariman denkt dat deze wetenschap in de toekomst wellicht gebruikt kan worden om extreem overgewicht te voorkomen. “We kunnen dan zoeken naar afwijkingen in de genen van jonge mensen die geneigd zijn tot over-eten. Als blijkt dat ze de genafwijking hebben, kunnen we ze beter gaan begeleiden.”

“Zo kunnen we voorkomen dat deze mensen, die slecht kunnen stoppen met een aangeleerde gewoonte, überhaupt obesitas ontwikkelen. Voorkomen dus, in plaats van genezen.”

Bron: Nu.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.