Diabetes verhoogt kans op overlijden aan darm- en borstkanker

Diabetespatiënten hebben een verhoogde kans om borst- en darmkanker te krijgen en om aan die ziekten te overlijden. Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse, die voor het eerst alle andere doodsoorzaken uitsloot.

Deze onderzoeksresultaten zijn zondag gepubliceerd door onderzoekster Kirstin De Bruijn van het Erasmus MC op het European Cancer Congress in de Amsterdamse RAI.

Eerdere onderzoeken toonden wel een algemeen verband tussen diabetes en de kans om aan kanker te overlijden, maar onduidelijk was nog welke soorten kanker dit betrof.
De Bruijn analyseerde met collega’s de resultaten van twintig onderzoeken die tussen 2007 en 2012 werden uitgevoerd met gegevens van meer dan 1,9 miljoen patiënten met borst- of darmkanker, al of niet met diabetes.

Zij concluderen dat diabetici 23 procent meer kans lopen op het krijgen van borstkanker en een 38 procent verhoogde kans om aan de ziekte te overlijden in vergelijking met niet-diabetici.
Voor darmkanker lag de kans om de ziekte te krijgen 26 procent hoger en de kans om eraan te overlijden 30 procent hoger voor diabetici in vergelijking met niet-diabetici.

Meer bewust
Volgens de onderzoekster versterkt de analyse de aanwijzingen voor een verband tussen diabetes en kankerrisico’s. Ze vindt dat mensen meer bewust gemaakt moeten worden van dit probleem en hoopt dat er meer preventiecampagnes voor overgewicht en diabetes zullen komen.

In vervolgonderzoek gaan de Bruijn en collega’s kijken naar het verband tussen verhoogde kankersterfte en specifieke diabetes-gerelateerde factoren zoals bepaalde medicijnen en de duur van diabetes.

Bron: Nu.nl/gezondheid

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.