Een keer junkfood geeft al schade

Slechts één ongezonde maaltijd vol verzadigde vetten is al schadelijk voor de gezondheid van de vaten. Een mediterrane maaltijd heeft dit effect niet.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Montreal. Een maaltijd vol mediterrane gezonde vetten heeft mogelijk zelfs een positief effect op de bloedvaten. De resultaten worden gepresenteerd op het Canadian Cardiovascular Congress in Toronto.

Onderzoeker Anil Nigam vergeleek het effect van junkfood en een typische mediterrane maaltijd op het endotheel. Dit is een bedekkend laagje aaneengesloten endotheelcellen aan de binnenkant van het bloedvat.
Met een meting kon de onderzoeker bepalen hoe snel de aderen verwijden na een tijdelijk afsluiting (occlusie) vijf minuten na het eten van de maaltijd. Het functioneren van het endotheel hangt nauw samen met het risico op coronaire hartziekten.

Triglyceriden
Uit het onderzoek bleek ook dat de deelnemers met grote hoeveelheden triglyceriden in het bloed meer baat hebben bij de gezonde maaltijden. Hun bloedvaten reageerden beter op de mediterrane maaltijd in vergelijking met mensen met lage triglyceridenlevels.
“We denken dat het mediterrane dieet vooral gunstig is voor mensen met veel triglyceriden in het bloed. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten met het metabool syndroom”, legt Nigam uit. “Het dieet houdt de bloedvaten schoon.”

De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek bij 28 niet-rokende mannen. De mannen aten na 12 uur vasten een mediterrane maaltijd bestaande uit zalm, amandelen en groenten gebakken in olijfolie.

De tweede maaltijd – een week later – bestond uit een sandwich met worst, ei, kaas en drie rösti-achtige aardappelproducten. Voor de maaltijd en twee en vier uur na de maaltijd werd de endotheelfunctie bepaald. Na het junkfood verwijdde de bloedvaten 24 procent minder.

“Onze resultaten hebben wellicht een positieve invloed op onze dagelijkse maaltijden. Een slechte endotheelfunctie is een belangrijke voorspeller voor slagaderverkalking. Het is iets waar we iedere maaltijd om moeten denken”, aldus Nigam.

Bron: Nu.nl/gezondheid

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.