Huisarts mag ongevraagd afslankadvies geven

Ruim twee derde van de bevolking vindt dat huisartsen te dikke mensen ongevraagd mogen aanspreken op hun overgewicht.

Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Huisarts en Wetenschap.

In de praktijk bespreken huisartsen overgewicht vaak juist niet, uit tijdgebrek of omdat zij denken dat hun patiënten dat vervelend of bemoeizuchtig vinden.

Die schroom lijkt onterecht, stellen de onderzoekers. Zij hebben bijna duizend mensen uit het Nivel-consumentenpanel ondervraagd.

Hulp
Nivel heeft ook bijna tweeduizend huisartsen gevraagd of zij het als hun taak zien om ongevraagd afslankadvies te geven aan mensen met overgewicht. Bijna driekwart van de ondervraagde artsen antwoordde bevestigend.

Overgewicht kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en aandoeningen aan spieren en gewrichten. Hoe eerder te dikke mensen hulp krijgen bij het afvallen, hoe groter de kans op succes. Huisartsen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, aldus Nivel.

Een huisarts ziet jaarlijks ongeveer driekwart van alle ingeschreven patiënten. Onder hen zijn ook mensen die anders moeilijk te bereiken zijn. Ruim de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Een op de zeven heeft zelfs ernstig overgewicht. Dat aantal zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen.

Bron: Nu.nl

Hulp nodig om af te slanken? Volg de HCG Oral Afslankkuur


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.