Jonge vrouwen onderschatten gewicht

Hoewel afvallen een belangrijk onderdeel uitmaakt van het leven van veel jonge vrouwen, zijn de meeste van hen niet in staat om gewichtstoename bij zichzelf waar te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Texas Medical Branch.

De onderzoekers volgden bijna vijfhonderd vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 25 gedurende 36 maanden. Iedere zes maanden beantwoordden de vrouwen een vragenlijst over of ze het gevoel hadden dat ze zwaarder waren geworden.

Daarnaast hielden de onderzoekers ook gegevens bij over het BMI, lichamelijke activiteit en eventuele zwangerschappen.

Anticonceptie
Bijna een derde van de vrouwen was niet in staat om een gewichtstoename van twee tot vier kilogram in een periode van zes maanden te herkennen. Vrouwen met een donkere huidskleur bleken duidelijk beter in staat om hun eigen gewicht te evalueren. Ditzelfde gold voor vrouwen die anticonceptie gebruiken.

Waarom etniciteit invloed heeft op de zelfperceptie van het gewicht kunnen de onderzoekers niet verklaren. Hier is dan ook meer onderzoek voor nodig.

Wat betreft de anticonceptie denken de onderzoekers dat dit te maken heeft met het feit dat veel vrouwen denken dat zij aan zullen komen door het gebruik. Hierdoor zullen vrouwen dus bewuster met hun gewicht bezig zijn.

Onderschatten
“In een eerdere studie concludeerde we al dat veel jonge vrouwen denken dat zij een normaal gewicht hebben terwijl dit niet het geval is”, vertelt onderzoeker Mahbubur Rahman. “Een slechte perceptie van het eigen gewicht staat veel behandelingsmogelijkheden van overgewicht in de weg.”

Bron: Nu.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.