Kinderen worden dikker door kinderopvang

Kinderen die naar de kinderopvang gaan, lopen 55 procent meer kans op overgewicht dan kinderen die thuisblijven bij hun ouders.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Montreal en het CHU Sainte-Justine-Hospital Research Center. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Pediatrics.

Het onderzoek betrof 1649 families met kinderen geboren in Québec tussen 1997 en 1998. De wetenschappers interviewden de moeders van de kinderen op verschillende momenten gedurende het onderzoek.

“Kinderen die tussen de 1,5 en 4 jaar vooral verzorgd worden bij de kinderopvang of door bijvoorbeeld een oma of tante waren 50 procent vaker te zwaar op 4 tot 10-jarige leeftijd dan kinderen die gewoon door hun ouders verzorgd worden”, aldus onderzoeker Marie-Claude Geoffroy.

“Dit verschil kan niet worden verklaard door risicofactoren als de sociaal-economische status van de ouders, borstvoeding, BMI van de moeder en werk van de moeder.”

Waarom
Waarom de kinderen die naar de kinderopvang gingen zwaarder waren, kunnen de onderzoekers niet met duidelijkheid zeggen. “Ouders hoeven zich geen zorgen te maken, als zij hun kind naar de opvang brengen”, stelt Geoffroy.
“Wel moeten ouders zorgen dat de kinderen gezond eten en voldoende bewegen, zowel thuis als op de opvang. Daarbij is er ook een rol weggelegd voor de opvang zelf. De mogelijkheden om kinderen een gezond eet- en beweeggedrag aan te leren zijn in een kinderopvang juist heel groot.”

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.