Vol gevoel door andere textuur

Voedsel met weinig calorieën is vaak gezond – zeker als je wilt afvallen – maar geeft geen vol gevoel. Kleine veranderingen in smaak en textuur kunnen dit veranderen.

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Sussex. Hoofdonderzoeker Keri McCrickerd kwam samen met zijn collega’s tot de conclusie dat een yoghurtdrankje het hongergevoel meer wegneemt als de smaak wat romiger is en de textuur iets anders. Dit bleek onafhankelijk van de hoeveelheid calorieën in het drankje.

Light producten
Over voedsel met weinig calorieën bestaat redelijk wat discussie. Het is onduidelijk hoe lang de producten een verzadigd gevoel geven en of ze er uiteindelijk niet voor zorgen dat je meer eet. De Britse onderzoekers keken in twee experimenten of ze het vullend vermogen van lightproducten konden verbeteren.

Experimenten
Tijdens het eerste experiment voegden ze een verdikker toe aan het yoghurtdrankje. Hierdoor werd het drankje dikker, romiger en plakkeriger. Zelfs mensen die niet getraind waren in het proeven van voedsel, merkten de subtiele verschillen in textuur. De smaak was echter hetzelfde.

Voor het tweede experiment moesten de deelnemers aangeven hoe vullend het drankje was door een portie pasta aan te wijzen met hetzelfde effect. De romige drankjes werden als meer vullend gezien. Hoe dikker de yoghurt gemaakt werd, des te verzadigender vonden de deelnemers het drankje. De verwachte ‘vulling’ bleek vooral veroorzaakt te worden door de dikte, niet door de room.

Mondgevoel
“Honger en verzadiging zijn gecompliceerde zaken, wan het gaat niet alleen om de calorieën”, legt McCrickerd uit. “Signalen vanuit de maag zijn belangrijk, maar hoe voedsel voelt in de mond ook. Ons onderzoek laat zien dat consumenten gevoel zijn voor subtiele veranderingen in de ‘mondsensatie’ van een drankje. Daar kunnen we gebruik van maken bij het maken van producten.”

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.