Langdurig hardlopen is goed voor botten

Langdurig hardlopen heeft een positief effect op de botdichtheid, een variabele die direct samenhangt met de kwaliteit van je botten. Hoe groter de afstand die wordt gerend, hoe beter. Dat blijkt uit nieuw Spaans onderzoek.

Onderzoekers van de Camilo José Cela Universiteit in Madrid keken hoe duurtraining (van 10 kilometer tot een marathon) invloed had op het hielbeen (calcaneus).

Voor de studie bekeken de wetenschappers de botdichtheid van het hielbeen in zowel de linker als rechtervoet bij 122 marathonlopers, 81 halve-marathonlopers en 10 kilometerlopers. Hun waarden werden vergeleken met een controlegroep bestaande uit leeftijdsgenoten met een zittende leefstijl.

De uitkomsten kunnen gebruikt worden om de progressieve afname van de botdichtheid die met het ouder worden optreedt te voorkomen. Bij gezonde mensen hangt de botkwaliteit af van onder meer geslacht, leeftijd, etnische achtergrond en voedingspatroon. Met leefstijlveranderingen, zoals regelmatig bewegen, kun je de kwaliteit van je botten echter ook beïnvloeden.

“De resultaten laten zien dat duurlopers een grotere botdichtheid hebben dan mensen met een zittende leefstijl”, vertelt onderzoeker Beatrix Lara. De verbetering in dichtheid zagen ze bij zowel mannen als vrouwen. “Daarnaast konden we ook bevestigen dat meer training ook leidt tot een grotere verbetering in mineraaldichtheid van het hielbeen leidt.”

Achteruitgang voorkomen

Volgens de onderzoekers veroorzaakt training voor duurlopen veranderingen in de fysische samenstelling van het hielbeen. Deze wetenschap kan ook gebruikt worden om de geleidelijke achteruitgang van kwaliteit van het botmineraal die optreedt met de leeftijd voorkomen.

De onderzoekers denken dat vooral bewegingen die veel spierkracht nodig hebben (gewichtdragende oefeningen) of een hoge impact hebben (springen) het beste zijn om de botdichtheid te verbeteren. “Sporten als zwemmen en skaten, waarbij het gewicht of de impact op het lichaam wordt verminderd, hebben minder voordelen voor de botten”, aldus Lara.

Bron: Gezondheidsnet

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 64 reviews.