Onderscheid tussen verschillende menstypen bij obesitas

Op basis van onder meer gezondheid, leeftijd en sociaal economische status onderscheiden gezondheidswetenschappers zes verschillende typen mensen met ernstig overgewicht. Dit onderscheid kan helpen bij het uitstippelen van adequate behandeling.

Dat bericht een groep Britse, Canadese en Amerikaanse wetenschappers in het aprilnummer van vakblad Journal of Public Health.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 4.144 Britten met een BMI van 30 of hoger en vonden daar de volgende zes typeringen in: jonge, mannelijke zware drinkers, ongelukkige en angstige mensen van middelbare leeftijd, oudere, overwegend gelukkige mensen met fysieke klachten, jonge gezonde vrouwen, rijke, overwegend gezonde ouderen en mensen met slechte gezondheid.

Homogene groep
Nu worden mensen met overgewicht vaak als homogene groep benaderd, waarbij de nadruk wordt gelegd op gezonder eten en meer sporten, stellen de wetenschappers. Maar zij menen dat een specifieke aanpak per obesitas-type beter resultaat oplevert.

Ze denken bijvoorbeeld dat aansturen op vermindering van de alcoholinname bij de zware drinkers het beste helpt, terwijl de groep angstige en ongelukkige mensen van middelbare leeftijd baat zou hebben bij een combinatie van psychosociale hulp en meer beweging. Voor de groep mensen die in slechte gezondheid verkeert, behoort sporten daarentegen vaak uberhaupt niet tot de mogelijkheden en moeten er minder ambitieuze doelen worden gesteld.

Nederlandse situatie
Jutka Halberstadt, die bij de Vrije Universiteit promoveert op onderzoek naar zorg bij obesitas, herkent de onderscheiden typen ook in de Nederlandse situatie, hoewel die niet formeel op dezelfde manier in kaart is gebracht.

Ook de boodschap dat zorg voor mensen met overgewicht op maat moet worden aangeboden onderschrijft ze. “In Nederland proberen wij dat te doen door bij de diagnostiek en de behandeling ook aandacht te hebben voor de combinatie van omgevingsfactoren, psychologische aspecten en aanleg.”

“Iemand die in een gezins- en werksituatie zit waar positief wordt gereageerd op diens voornemen gezonder te gaan leven, heeft daar bijvoorbeeld minder professionele ondersteuning bij nodig dan iemand die door zijn vrienden wordt uitgelachen als hij een keer een biertje laat staan of fruitsalade uitdeelt in plaats van taart” aldus Halberstadt.

Bron: NU.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.