De populariteit van intensief sporten groeit door hoge werkdruk

Hoge intensiteitstraining HIIT (High Intensity Interval Training) die bestaat uit een intensieve krachttraining en cardioworkout in een korte tijd, wordt steeds populairder in sportscholen. De intervaltraining is waarschijnlijk een trend doordat mensen steeds minder tijd hebben en een hogere werkdruk voelen.

“HIIT (ook GRIT genoemd) is ideaal voor mensen met weinig tijd die toch het maximale uit hun training willen halen”, aldus Matthijs de Vreede, woordvoerder van Sportcity. “Men geeft steeds vaker aan minder tijd (lees: prioriteit) te hebben, dus men geeft eerder de voorkeur aan een high intensity (groeps)training van korte duur.”

Vetverbranding, spieren en conditie

De training duurt 20 tot 30 minuten en is gericht op vetverbranding, ontwikkeling van spieren en verbetering van de conditie. Men sport volgens een intervalmethode waarbij eerst versneld wordt naar 80 tot 90 procent van het maximale vermogen. Daarna wordt er één tot twee minuten gerust om hartslag en ademhaling te laten herstellen. Vervolgens begint het intensief sporten weer. Dit proces wordt herhaald totdat de 20 tot 30 minuten voltooid zijn.

Grenzen verleggen

“Je wordt gestimuleerd om tot het maximale te gaan en eigen grenzen te verleggen”, noemt De Vreede als een van de redenen voor de populariteit. “Ook kun je de les op je eigen niveau volgen, maar toch in 30 minuten maximaal vet verbranden en werken aan de conditie en kracht voor het hele lichaam.”

De Vreede denkt niet dat de training een vervanging is voor een hele sport, maar een toevoeging is aan het bestaande schema van een sporter. “Men heeft zo een extra keuze.”

Pop-up gym

Ashley Samwel van Fit Twenty Six probeert middels een pop-up gym mensen bewust te maken van de effectiviteit van HIIT. “Het blijft voor veel mensen haalbaar om te blijven doen naast hun drukke leven. HIIT levert heel snel goede resultaten.”

Volgens Samwel gaan mensen steeds vaker zoeken naar een andere manier van trainen. “Ik zag in de sportschool wel eens mensen een uur niets doen. Gelukkig komen er nu steeds vaker mensen achter dat er meer is dan alleen de krachttrainingen.”

Hoger energieverbruik

Dat de training goed werkt, is volgens sportarts Maarten Verschure duidelijk. “Door de intensiteit van HIIT ontstaat een langere EPOC (excess of post exercise oxygen consumption). Dat betekent dat het lichaam in de twee uur na de inspanning meer energie verbruikt.” Ook zou de training inderdaad een positief effect hebben op de vetverbranding, en een beter hart-vaatstelsel en cholesterolprofiel.

De manier waarop zo intensief en kort wordt gesport, is volgens Verschure ook niet slecht voor het lichaam. “Het lichaam kan dat prima aan, mits je het lichaam er wel aan laat wennen.” Hierbij is rusten belangrijk. “Blessures ontstaan vrijwel altijd doordat iemand te snel te veel wil opbouwen. Je moet ook rustdagen inbouwen, want het lichaam moet goed kunnen herstellen.”

Of HIIT dé manier is om te sporten, zegt Verschure niet. Net als De Vreede zegt hij dat HIIT een goed onderdeel kan zijn van een sportschema. “Bij sporten is het van belang dat je een doel hebt. Het is verstandig om het lichaam te blijven prikkelen, niemand houdt van het zogenaamde rondje om de kerk. Het meest effectief is sportspecifiek trainen, daar kan HIIT een onderdeel van zijn.”

Bron: nu.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 62 reviews.