Selecteer een pagina

Het is deels gezonder om groenten te bakken dan te koken, zeggen Spaanse wetenschappers.

De Universiteit van Granada deed onderzoek naar verschillende methoden om groenten te bereiden, waaronder bakken in extra vierge olijfolie (ook bekend als extra virgen of extra vergine) en koken in water. Ze maakten onder andere tomaat en pompoen klaar.

Voedingswaarde

Vervolgens analyseerde het team de voedingswaarde van de bereide groenten. Uit de resultaten concludeerden ze dat de antioxidanten in de verschillende groenten beter behouden waren in de gebakken versies. Hetzelfde gold voor de hoeveelheid fenolen die in eerder onderzoek zijn gelinkt aan een verminderde kans op diabetes, kanker en slechtziendheid.

In bepaalde gevallen bleek de voedingswaarde door de verhitting in extra virgine olijfolie zelfs te zijn toegenomen.

Koken verlaagde daarentegen in sommige gevallen het aantal gezonde stoffen in de groenten. Bakken verhoogde, zoals valt te verwachten. wel het vetgehalte en daarmee het aantal calorieën.

Een gezond leven met voldoende energie

Voor een energie- en vitamineboost raden wij Elegance Açaí aan. Goed voor het zenuwstelsel, hart en bloedvaten. Lees hier meer over Elegance Açaí >>

Bron: NU.nl