Dikke mensen merken niet wanneer ze vol zitten

Voor sommige mensen is het moeilijker om slank te blijven, omdat hun hersenen er langer over doen om te herkennen dat ze vol zitten. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de Yale-universiteit.

De wetenschappers hebben ontdekt dat de trage reactietijd van de hersenen ervoor zorgt dat die mensen vaak teveel eten. Daardoor hebben ze eerder last van overgewicht.
Deze bevindingen leveren meer bewijs dat het niet altijd het eetpatroon alleen is dat tot overgewicht leidt. Ook je geërfde genen en de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte spelen een rol.

Het onderzoeksresultaat verklaart ook waarom twee mensen hetzelfde vetrijke dieet kunnen volgen, waarbij er een dun blijft en de ander aankomt. Zelfs bij broers of zussen kan dit het geval zijn.

Gevoelig voor overgewicht
“Het blijkt dat deze instelling van de hersenen bepaalt of iemand gevoelig is om overgewicht te ontwikkelen”, zei professor Tamas Horvath, een neurobioloog aan de Yale-universiteit.

Obesitas lijkt op een verslaving
”Obesitas lijkt op een verslaving. Dat elk pondje door het mondje gaat, wil niet zeggen dat het individu volledig verantwoordelijk kan worden gesteld voor zijn eetgedrag”, stelt psycholoog Ilse Nijs in haar onderzoek waarop zij promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Zwaarlijvige mensen kunnen snacks en calorierijk eten slechter weerstaan dan slankere personen. Ze verlangen, vooral als zij honger hebben, sterk naar hamburgers, chips en patat.

Dat ligt volgens Nijs aan verstoringen in die delen van de hersenen die de aandacht voor en het verlangen naar plezierige prikkels reguleren.

Groeiend probleem
Obesitas is een groeiend probleem in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Ruim 10 procent van de vrouwen en ook van de mannen heeft ernstig overgewicht.
Ook steeds meer kinderen zijn te dik. Zwaarlijvige mensen lopen twee keer zo veel risico een hart- of vaatziekte te krijgen als mensen met een gezond gewicht. Ook suikerziekte en psychische problemen als depressies komen vaak voor.

Onderzoek
Diverse wetenschappers doen onderzoek naar de aandoening. Zo concludeerde de Universiteit Maastricht een tijdje geleden dat mensen die te dik zijn, vooral een gedragsprobleem hebben.
Ze hebben hun voedingspatroon niet onder controle, zijn impulsief, uiterst gevoelig voor snelle beloningen en eten graag vet eten en voedsel met veel calorieën.

Bron: nu.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.