Dikkere mensen eten sneller

Mannen eten beduidend sneller dan vrouwen. Dikkere mensen hebben ook eerder hun bord leeg dan dunnere mensen. En volkoren producten worden veel langzamer gegeten dan bijvoorbeeld witte rijst, normale pasta en wit brood.

Dat blijkt uit twee Amerikaanse onderzoeken aan de University of Rhode Island naar het eetgedrag. De resultaten van de onderzoeken zijn gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van The Obesity Society in Orlando.

In het eerste onderzoek werd het zelf waargenomen eetpatroon vergeleken met hoe iemand daadwerkelijk eet. Onderzoeker Kathleen Melanson vond samen met haar team dat snelle eters ongeveer 87 gram per minuut, gemiddelde eters 70 gram en langzame eters 56.

De onderzoekers vonden ook zeer sterke verschillen tussen mannen en vrouwen: bij de lunch aten de mannen gemiddeld 80 calorieën per minuut, voor vrouwen was dit 52. “De mannen die aangaven langzaam te eten, aten ongeveer net zo veel als de vrouwen die aangaven snel te eten.”, aldus Melanson.

Het tweede onderzoek keek naar de karakteristieken die samen gingen met de eetsnelheid. Mensen met een hoog BMI aten beduidend sneller, dan diegene met een laag BMI. Melanson: “Het zou kunnen zijn dat snel eten gepaard gaat met een grote energiebehoefte. Dat zou verklaren waarom mannen en zwaardere mensen sneller eten.”

Langzaam eten
Tot slot bleek dat volkoren producten langzamer genuttigd werden dan producten met verwerkte granen. Volgens de onderzoekers is dit omdat hele, volkoren, granen meer vezels bevatten, waardoor je meer moet kauwen en dus langzamer eet.
Langzaam eten zorgt er meestal voor dat je uiteindelijk minder calorieën nuttigt. Het lichaam heeft tijd nodig voordat het door kan geven dat je verzadigd bent. Een onderzoek in 2007 toonde dat snelle eters bij een maaltijd gemiddeld 646 calorieën binnen kregen, bij langzame eters was dit 579.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.