Goed zelfbeeld helpt bij afvallen

De sleutel tot succes voor afvallen ligt natuurlijk bij ons eet- en beweegpatroon. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat een goed zelfbeeld de kans op succes vergroot.

Onderzoekers van de Technische Universiteit in Lissabon en de Amerikaanse Bangor University lieten vrouwen met overgewicht en obesitas deelnemen aan een afvalprogramma van een jaar.

De helft van de vrouwen ontving algemene gezondheidsinformatie over gezonde voeding, omgang met stress en het belang van goed voor jezelf zorgen.

De andere helft participeerde in dertig wekelijkse groepsessies waarin het zelfbeeld centraal stond. Zaken als emotie-eten, het verbeteren van je zelfbeeld en het herkennen en overwinnen van persoonlijke valkuilen en drempels stonden hierbij centraal.

Zelfbeeld
Deze sessies zorgden ervoor dat de vrouwen hun lichaam meer waardeerden; de zorgen over lichaamsvorm en -omvang waren aanzienlijk minder. Daarbij waren deze vrouwen in vergelijking met de controlegroep ook beter in het reguleren van hun eetpatroon.

Dankzij de wekelijkse sessies verloren de vrouwen gemiddeld 7 procent van hun startgewicht. In de controlegroep was dit slechts 2 procent.

Emotie-eten
Volgens de Portugese hoofd onderzoeker dr. Teixeira komen zelfbeeldproblemen veel voor bij mensen met overgewicht of obesitas. “Deze problemen leiden vaker tot emotie-eten en onbuigzame eetpatronen.”
Teixeira stelt dat mensen vooral bang zijn voor de meningen van andere mensen. “Op een gezonde manier naar je eigen lichaam kijken is een belangrijk onderdeel van blijvend gewichtsverlies.”

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.