Kinderen kopiëren elkaars eetgedrag

Kinderen passen hun eetgedrag aan aan dat van leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van K. Bevelander van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De gedragswetenschapper onderzocht of leeftijdgenoten elkaar beïnvloeden in voedselkeuze (gezond of ongezond) en voedselinname (veel of weinig snoepen).

Ze deed dit met verschillende experimenten bij kinderen van de basisschoolleeftijd op hun eigen scholen en in een supermarkt.

Kinderen blijken elkaar inderdaad te beïnvloeden, en dat kan ook onbewust gaan. “Kinderen hebben vaak niet door dat ze het eetgedrag van een ander kopiëren. Het gaat ook erg snel: als een door ons geïnstrueerd kind iets te eten of snoepen pakte, had het andere kind dat van niks wist, een grote kans om binnen vijf seconden ook iets te pakken.”

Het ene kind laat zich meer leiden door het gedrag van een leeftijdgenoot dan het andere. Kinderen met overgewicht hebben meer de neiging om in gezelschap van iemand die veel eet, ook veel te eten. “Kinderen met een gezond gewicht stopten eerder met eten. Ook kinderen met een laag zelfbeeld zijn meer geneigd zich aan te passen aan het eetgedrag van een ander”, zegt Bevelander.

Gezond eetgedrag bevorderen

Dat sociale invloed zo sterk werkt, is ook te gebruiken om gezond eetgedrag te bevorderen, denkt Bevelander. “Want kinderen gaan ook minder eten als een leeftijdgenoot minder eet. En ze zijn ook te beïnvloeden om gezondere producten te kiezen.” Het creëren van een gezonde omgeving heeft dus zin.

Bron: Gezondheidsnet.nl

voorkom overgewicht bij jongeren en kinderen

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.