waarom light producten je vaak juist dikker maken

3 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR ECHT

Lightproducten zijn verleidelijk. Want minder calorieën = minder aankomen in gewicht. Maar is dat wel zo? De ontnuchterende feiten.

Lightfrisdrank, light chocolademelk, lightchips: de supermarkt schotelt ons een groeiend assortiment lightproducten voor. Verleidelijk. Want ze bevatten 30 procent minder calorieën, 30 procent minder vet of 30 procent minder suikers. En dat tikt toch lekker aan voor de slanke lijn, zou je denken. Maar wist je dat lightproducten juist vaak dikmakers zijn? Dit zijn de 3 ontnuchterende feiten:

1 Lightproducten bevatten vaak méér calorieën
Light betekent niet altijd minder calorieën. Lightproducten bevatten soms zelfs meer calorieën, vet of suiker dan de standaardvariant. Zo worden Kellog’s Special K verkocht als vetarme ontbijtgranen. Special K helpt je weer in je jeans is de reclameslogan. Maar in werkelijkheid bevat Kellog’s Special K inclusief 125 ml halfvolle melk precies hetzelfde aantal calorieën (171 per 30 gram) als Kellog’s Corn Flakes. En zelfs meer dan Kellog’s Bran Flakes, die 157 per 30 gram leveren, ontdekte de Britse consumentenbond ‘Which?’.
Ook het Nederlandse Voedingscentrum waarschuwt dat lightproducten als lightchips en lightfrisdrank juist vaak meer calorieën kunnen bevatten.

2 Van lightproducten ga je méér eten
Lightproducten brengen je in de verleiding er méér van te eten dan dat je van de gewone variant zou doen. Je voelt je namelijk minder schuldig over hoeveel je eet. Het kan immers geen kwaad? Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek door de Cornell universiteit. In een experiment aten proefpersonen tot wel 50 procent meer van een lightproduct dan van de standaardversie. Ook schatten ze het aantal calorieën van een lightproduct bijna 40 procent lager in dan het werkelijke aantal.

3 Van bewerkte lightproducten val je moeilijker af
Lightproducten zijn vaak bewerkte voedingsmiddelen. Ze zitten vol toevoegingen, conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen om dezelfde houdbaarheid en smaak te verkrijgen als het oorspronkelijke product. Dat gaat ten koste van de voedingswaarde.

Wanneer je je lichaam namelijk tevreden probeert te stellen met bewerkte voedingsmiddelen, krijgt dat niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het gevolg: je lijf blijft om die voedingsstoffen vragen, je hebt aldoor trek in ‘iets’ en voelt je onrustig. Datzelfde gebeurt wanneer je je honger probeert te stillen met caloriearme lightproducten: wanneer je lichaam schreeuwt om energie is dat wel het tegenovergestelde van wat je nodig hebt.
Voedingskundige Meijke van Herwijnen: ‘De resultaten van veel bewerkt “leeg” eten zijn daarom dat je futloos wordt, er slechter gaat uitzien, dikker wordt en moeilijker afvalt.’

Hoe om te gaan met light-producten?
Laat je niet verleiden door de teksten als ‘Gezond’ en ‘Light’ van de fabrikant op de verpakking.Het is belangrijk dat je je verdiept in de voedingwaarde van een product dat je koopt. Om de voedingswaarde van een light-product te bepalen raden we je aan om het voedingsetiket goed te bekijken. Let met name op de hoeveelheid suiker en calorieën (kcal). Bepaal aan de hand van deze waarden of je dit product wilt kopen en met name: de hoeveelheid ervan.

Bron: leeftijdlozeschoonheid.nl en healthylives.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.