Shiitake, Japanse paddenstoel, versterkt immuunsysteem

Elke dag een portie van de paddenstoelensoort shiitake eten, kan het immuunsysteem versterken.
Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Florida, verschenen in het Journal of the American College of Nutrition.

Van de duizenden soorten paddenstoelen zijn er ongeveer twintig geschikt om mee te koken. De shiitake is een paddenstoel uit de Japanse keuken die tegenwoordig ook in Nederland gekweekt wordt. Er worden binnen de Chinese geneeskunde allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven.

Voor het onderzoek kregen 52 gezonde proefpersonen van 21 tot 41 jaar een voorraad gedroogde shiitake voor vier weken. Deze mochten ze mee naar huis nemen, schoonmaken en koken. Vervolgens aten ze gedurende de onderzoeksperiode elke dag een portie van 113 gram van deze paddenstoelen.

Om hun immuunsysteem verder niet te beïnvloeden, mochten de proefpersonen geen vegetariër of veganist zijn. Bovendien mochten ze gedurende het onderzoek geen thee drinken, supplementen met antioxidanten slikken of probiotica gebruiken.

De proefpersonen mochten maximaal veertien glazen alcohol per week en zeven porties fruit of groente per dag hebben.

Positieve veranderingen

Voor en na dit experiment werden er bloedmonsters afgenomen bij de deelnemers. De onderzoekers zagen positieve veranderingen na de dagelijkse inname van shiitake. De gamma-delta T-cellen functioneerden beter en er kwamen minder ontstekingseiwitten vrij.

“Als proefpersonen elke dag shiitake aten, zag je veranderingen in het immuunsysteem die positief zijn”, concludeert onderzoekster Sue Percival.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.