Veel kwik vergroot risico op diabetes

Te hoge blootstelling aan kwik vergroot het risico op diabetes type 2.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Indiana University School of Public Health-Bloomington.

De studie omvatte 3.875 mannen en vrouwen. De onderzoekers ontdekten dat jong volwassenen die veel kwik binnenkrijgen 65 procent meer risico lopen op diabetes type 2 op latere leeftijd.

Vis en schaaldieren zijn de belangrijkste bronnen van kwik in onze voeding. Maar ze bevatten ook eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen, zoals magnesium en omega-3-vetzuren.

gezondst leven
Uit de studie blijkt dat de deelnemers met het hoogste kwikgehalte, ook het gezondst leven. Ze bewogen meer en hadden een lagere BMI dan andere deelnemers aan de studie. Een risicofactor voor diabetes type 2 is onder andere overgewicht.

Epidemioloog Ka He wijst op het belang van het selecteren van vis, waarvan bekend is dat het weinig kwik bevat en het vermijden van vis met veel kwik. Met name roofvissen, zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en tonijn zijn de grootste bronnen van kwik in voeding.

De snoekbaars bevat in Nederland het meeste kwik. Garnalen, zalm en meerval bevatten minder kwik.

Limieten
In Nederland zijn er limieten gesteld aan de hoeveelheid kwik die in onze voeding mag voorkomen. Desondanks is het verstandig om niet te vaak vis met veel kwik te eten. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen en vrouwen die borstvoeding geven.

Bron: NU.nl/Healthylives

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.