Verband tussen leefomgeving en gezond gedrag groter dan gedacht

Het gemiddelde inkomen van de buurt waarin mensen wonen zegt meer over de leefstijl en gezondheid van de bewoners dan eerder werd gedacht. Ook kan de leefomgeving voorspellen hoe groot de risico op overgewicht is.

Tot deze conclusie komen epidemioloog Jeroen Lakerveld van VUmc en het onderzoeksteam van Spotlight op basis van een groot onderzoek in zestig verschillende buurten in vijf Europese landen.

Jeroen Lakerveld en zijn team ontdekten dat in buurten met een laag gemiddeld inkomen de bewoners een ongezondere leefstijl hebben. Zij eten minder groenten en fruit en drinken meer suikerhoudende dranken. Ook blijkt dat deze bewoners dikker zijn dan bewoners van buurten met een hoger inkomen.

De bevolkingsdichtheid van de buurt blijkt ook iets te zeggen over de lichamelijke activiteit: bewoners uit buurten die ruimtelijker zijn opgezet zijn lichamelijk minder actief dan bewoners van dichtbebouwde buurten.

Van de meer dan zesduizend respondenten over de vijf landen bleken Nederlanders uit buurten met een laag inkomen en hoge dichtheid het meest te wandelen en te fietsen: ongeveer een uur per dag.

“We weten steeds beter dat de omgeving medebepalend is voor hoe mensen zich gedragen. We kunnen dus niet alleen individuen ‘de schuld’ geven van ongezond gedrag en ongezondheid, want waar je woont speelt hier ook een rol in”, aldus Lakerveld.

Google Street View
In het onderzoek is gebruikgemaakt van geografische data die gekoppeld zijn aan de uitkomsten van een grote online vragenlijst. Er is gekeken naar zestig verschillende buurten in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Hongarije.

Lakerveld: “We ontdekken steeds meer mogelijkheden om geografische data te linken aan gedrag en om daaruit conclusies over de gezondheid te trekken. Programma’s als Google Street View geven ons de mogelijkheid om gedetailleerd naar buurten te kijken en helpen ons begrijpen waarom sommige buurten gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen en een ziekte als obesitas.”

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 63 reviews.