Een beetje beweging beschermt al tegen nierstenen

Zelfs als je een klein beetje beweegt, verklein je al de kans op nierstenen. Dit blijkt uit een onderzoek in het Journal of the American Society of Nephrology.

Te veel calorieën
Uit het onderzoek bleek ook dat je door te veel calorieën eten het risico juist kan verhogen. Eerdere onderzoeken die verbanden toonden tussen nierstenen en overgewicht, diabetes metabool syndroom en hart- en vaatziekten lieten al zien dat de vorming van nierstenen veel verder gaat dan alleen de nieren.

Onderzoeker M. Sorensen van de University of Washington School of Medicine bestudeerde samen met zijn collega’s 84.225 vrouwen na de overgang.

Ze keken hierbij specifiek naar een verband tussen energie-inname en energieverbruik en de vorming van nierstenen. Van de vrouwen in de studie was het voedingspatroon en beweeggedrag sinds 1990 bekend.

Onderzoeksresultaten
Na correctie voor verschillende factoren – waaronder BMI – vonden de onderzoekers dat beweging het risico op nierstenen met 31 procent kon verlagen. “Zelfs kleine hoeveelheden beweging verlagen het risico: je hoeft geen marathon te lopen”, aldus Sorensen. Vrouwen zijn al gebaat bij ongeveer drie uur per week wandelen, vier uur tuinieren of een uur hardlopen.

Vrouwen die meer dan 2200 kilocalorieën per dag aten verhoogden het risico op nierstenen met 42 procent. Obesitas was ook een risicofactor voor de steenvorming. “Bewustwording van de calorie-inname, op je gewicht letten en voldoende bewegen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid”, stelt Sorensen. “Ook voor de nierstenen dus.”

Het onderzoek betrof alleen vrouwen na de overgang. Er zal dus meer onderzoek gedaan moeten worden om te kunnen bepalen of de gevonden resultaten voor iedereen gelden.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 5 reviews.