Selecteer een pagina

Jonge kinderen die erg selectief zijn over wat zij wel of niet lekker vinden om te eten hebben meer kans op angstgevoelens en depressies.

Volgens dokter Nancy Zucker, die voor dit onderzoek 3.000 kinderen analyseerde, kan lastig eten een teken zijn van onderliggende emotionele problemen.

Uit het onderzoek blijkt dat 21 procent van de kinderen tussen twee en vier jaar lastige eters zijn. Daarvan is bijna 18 procent redelijk selectief als het op eten aankomt en 3 procent extreem selectief. De laatste groep is zo selectief dat ze bijna nooit eten wat de pot schaft.

Deze groep heeft twee keer meer kans om later symptomen van depressie of sociale angsten te ontwikkelen. Zucker: “Dit gaat natuurlijk niet over kinderen die weigeren broccoli te eten, maar om de kinderen die zo lastig eten dat ouders niet goed weten wat ze ermee aan moeten.”

Volgens Zucker voelen deze kinderen zich vaak onbegrepen, wat kan leiden tot serieuze problemen. “Een slechte ervaring met iets nieuws eten kan ertoe leiden dat kinderen bang zijn om iets nieuws te proberen en gemakkelijker dingen gaan wantrouwen”, aldus Zucker. “Ouders van zeer lastige eters kunnen hulp vragen bij een GGZ-specialist.”

Bron: NU.nl