Fabels en Feiten over water drinken

Dat water drinken gezond is, weten we allemaal. Maar helpt het ook om af te vallen? En kun je te veel water drinken?

1. “JE MOET MINIMAAL 1,5 LITER WATER PER DAG DRINKEN”
Feit
. Met plassen, zweten en ademen verbruiken we zo’n 2,5 liter water per dag. Die hoeveelheid moet dus dagelijks worden aangevuld. Met het vocht in ons voedsel krijgen we ongeveer een liter binnen. De rest moet komen van het drinken. Dat hoeft overigens niet alleen water te zijn. Alle vocht telt mee, dus ook koffie, thee, frisdrank, fruitsap of bier.

De hoeveelheid vocht die u nodig heeft hangt onder andere af van hoeveel u beweegt, uw eetgewoonten en het klimaat waarin u zich bevindt. Voor de gemiddelde Nederlander geldt dat 1,5 liter drinken per dag voldoende is. Spant u zich een uur flink in, dan heeft u een halve tot een hele liter extra water nodig.

65-plussers moeten iets meer drinken, ongeveer 1,7 liter per dag. Over het algemeen eten zij namelijk minder, waardoor ze minder vocht binnenkrijgen. Verder werken de nieren van ouderen vaak wat minder goed. Ze hebben daarom meer vocht nodig om de afvalstoffen uit hun lichaam af te voeren.

Aan de kleur van uw urine kunt u zien of u voldoende heeft gedronken. Donkere urine betekent: te weinig vocht. Het is in ieder geval belangrijk om dorst zoveel mogelijk te voorkomen. Dorst ontstaat namelijk pas als er een tekort is van 1,5 liter vocht en het lichaam begint uit te drogen. Voor uw gezondheid is het beter die situatie voor te blijven. Signalen van uitdroging zijn onder andere vermoeidheid, hoofdpijn en een gebrek aan eetlust.

2. “FLESSENWATER IS BETER DAN KRAANWATER”
Fabel. De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is een van de beste ter wereld. Het water wordt gezuiverd, zodat de smaak zo neutraal mogelijk is. Dat gebeurt met de modernste technieken. Er komt bijvoorbeeld al lang geen chloor meer aan te pas, een middel dat in veel andere landen nog wel wordt gebruikt. Vandaar dat het Nederlandse water zo gezond en zo lekker is. De keuze tussen kraan of fles is dus simpelweg een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Overigens is kraanwater flink goedkoper dan flessenwater. 1000 liter kraanwater kost ongeveer 1,50 euro. Daar kun je zo’n 5000 glazen mee vullen. Andersom kun je voor de prijs van één flesje bron- of mineraalwater van 2 euro ongeveer 1500 liter kraanwater drinken.

De smaak van kraanwater kan per regio in Nederland verschillen. Dat heeft onder andere te maken met de ‘hardheid’ (de hoeveelheid calcium en magnesium) in het water. Hard water is niet ongezond. Sterker nog, calcium en magnesium zijn van belang voor sterke botten. Vandaar dat zacht kraanwater juist vaak ‘harder’ wordt gemaakt.

Bruisend (koolzuurhoudend) water is trouwens net zo gezond als ‘plat’ water (zonder bubbels). Als u snel achter elkaar veel koolzuurhoudend water drinkt, kan dat wel een opgeblazen gevoel geven. Maar een gezond boertje lost dat zo op.

3. “BRONWATER IS IETS ANDERS DAN MINERAALWATER”
Feit. Een belangrijk verschil tussen mineraalwater en bronwater is dat bronwater moet voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als kraanwater. Dat betekent dat het wordt gezuiverd. Bij mineraalwater gebeurt dat juist niet. Daarvoor gelden dan ook andere eisen. Zo mag mineraalwater meer of minder van bepaalde mineralen bevatten dan bronwater. Die mineralen zorgen voor een speciale smaak of eigenschappen. Verder is het zo dat mineraalwater gebotteld moet worden bij de bron, terwijl bronwater – verwarrend genoeg – nog vervoerd mag worden voordat het in de fles gaat. De bronnen voor mineraal- en bronwater dienen te zijn erkend door de overheid.

4. “WATER DRINKEN HELPT OM AF TE VALLEN”
Fabel
. Er doen tal van verhalen de ronde over water drinken en afvallen. Sommige mensen menen dat het drinken van een paar liter extra water per dag bijdraagt aan een snel gewichtsverlies. Anderen beweren dat je vooral niet (of juist wel) rond de maaltijd moet drinken. Weer anderen zeggen dat het drinken van lauw of warm water de spijsvertering versnelt. Maar voor geen enkele van deze uitspraken is ooit wetenschappelijk bewijs gevonden. Sterker nog, uit Japans onderzoek uit 2008 is juist gebleken dat het extra water drinken helemaal geen zin als je wilt afvallen. Bij de duizend vrouwen die voor het onderzoek werden gevolgd, bleek geen enkel verband te bestaan tussen hun lichaamsgewicht of tailleomvang en de hoeveelheid water die ze dronken. Overigens helpt water natuurlijk wél om af te vallen als je het drinkt in plaats van calorierijke dranken als frisdrank, wijn of bier.

Een andere beautyclaim is dat veel water drinken een mooie huid geeft. Ook dat is een fabeltje. Een goede crème helpt veel beter om de huid jong en gezond te houden en rimpels te voorkomen.

Dermatologe Dr. Rachel Nazarian ziet wel voordelen voor je huid. “Zonder voldoende water ziet je huid er doffer uit en zijn je rimpels en poriën veel prominenter.” En omdat je huid gehydrateerd en elastisch is, heb je veel minder kans op irritatie. Littekens worden ook minder zichtbaar, en omdat de olieconcentratie daalt, heb je ook minder kans op puistjes.

Deze effecten zijn echter enkel op korte termijn. “Hoewel de huid er beter uitziet, verdwijnen de rimpels en littekens niet. Niets verandert door water permanent”, aldus Nazarian. “Als je weer stopt met water drinken, zullen ze weer beter zichtbaar zijn.” Daarom raadt ze aan om consequent water te drinken, verspreid over de dag. “Drink het niet in één keer. Je lichaam kan maar zoveel water tegelijk verwerken, al de rest plas je gewoon weer uit voor het je huid bereikt.”

5. “TE VEEL WATER KAN HET LICHAAM VERGIFTIGEN”
Feit
. Als iemand in korte tijd extreem veel water drinkt, kunnen de nieren de verwerking daarvan niet aan. Omdat het vocht ergens moet blijven, stroomt het naar de lichaamscellen. Die raken overvol en zwellen op. Dat leidt ertoe dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen of zelfs kapot gaan. Er is dan sprake van watervergiftiging. In het ergste geval raken organen zo beschadigd dat ze ermee op houden en de persoon in kwestie overlijdt.

Hoeveel water te veel is, verschilt van persoon tot persoon. Per dag vier liter of meer drinken, wat mensen die streng lijnen nog wel eens doen, is nooit verstandig. Zorg er in ieder geval voor dat u uw vochtinname goed over de dag verspreidt. Dat geldt óók bij 1,5 liter per dag. Extra vaak plassen als u veel drinkt helpt niet; daardoor gaan de nieren niet sneller werken.

6. “HET HERGEBRUIKEN VAN EEN WATERFLESJE IS ONGEZOND”
Fabel. 85% van de vrouwen en 65% van de mannen hervult hun waterflesjes, zo blijkt uit onderzoek van frisdrankfabrikanten. De helft van de vrouwen doet dat zelfs meer dan zes keer. Het is lekker makkelijk, goedkoop en ook nog eens milieuvriendelijk. Maar is het ook gezond? Dat onderzocht microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen voor het tv-programma Kassa. Zijn oordeel: hergebruik is niet echt fris, maar voor de gezondheid kan het geen kwaad. Weliswaar komen er elke keer als je een slokje neemt bacteriën in het flesje, maar die zitten bijvoorbeeld ook tussen je tanden. Uiteindelijk zijn het je eigen bacteriën, daar word je niet ziek van. Ze kunnen er hoogstens voor zorgen dat het water wat minder lekker smaakt. Alleen al om die reden is het toch prettig om een gebruikt waterflesje minstens één keer per dag met een sopje uit te spoelen.

Als je water lang in de open lucht laat staan, kan het overigens wel ‘bederven’. Dat wil zeggen dat er bacteriën van buitenaf in komen. Het advies is dan ook om geen water te drinken dat meer dan twaalf uur oud is.

Waterlichaam
Een mannenlichaam bestaat voor 63% uit water, een vrouwenlichaam voor 52%. Het verschil zit hem er in dat vrouwen meer vetweefsel hebben, en vet houdt geen vocht vast. Water is onmisbaar voor een gezond lichaam. Het transporteert voedingsstoffen naar alle weefsels en cellen en voert afvalstoffen af. Het zorgt voor een goede spijsvertering en maakt dat we goed kunnen bewegen en denken (75% van de spieren en 74% van de hersenen bestaan uit water). Water regelt ook de lichaamstemperatuur. Stijgt die boven de 37,5 graden Celsius, dan ga je (meer) zweten. Bij de verdamping van het water wordt warmte aan de huid onttrokken en koelt het lichaam af. Op die manier wordt de temperatuur constant op hetzelfde niveau gehouden. Zonder water kan een mens maximaal vier dagen overleven.

Bron: martevansanten.wordpress.com & Goedgevoel.be

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van www.ecommedics.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 47 reviews.